06/23/2024

FASADELIV, MISHANDEL OG ANONYMITET

Jeg har i mange år jobbet med dette, både på telefonen og tidligere ansikt til ansikt. Det er alle mulige spørsmål en får, en møter mennesker i ulike faser av livet. Mennesker som sliter med ulike problemer, tanker, bekymringer og trenger råd, eller bekreftelser på det de allerede vet.

Noen ganger er folk så langt nede psykisk når de ringer at en blir mer som en samtalepartner, den som lytter. Det er disse samtalene som oftest brenner seg inn i sjelen min og følger med meg gjennom livet. Det var for noen år siden en kvinne som levde med en ekstremt voldelig partner.

Violence Against Women, Domestic, Abuse, Violence

Hun ringte ofte, ikke for å bli spådd, men kunne prate anonymt. Grunnen var at mannen hadde en høy stilling og hun gjemte seg bak store solbriller ganske så ofte, når han pga av problemer med jobben eller andre hadde sagt noe negativt om han fikk alt raseri til å bli en grunn til å slå henne.

Han raserte hus og hjem med jevne mellomrom, notorisk utro, noe han med glede fortalte henne detaljert.
Hun hadde ingen hun kunne prate med, hun var redd for å melde han, redd for å gå til psykolog og lege i tilfelle det kom ut i avisen. Hun levde det perfekte dobbeltliv. Et fasadeliv med en kjent mann som mennesker trodde var verdens beste og et hjemmeliv som til tider var over grensen av farlig. Og INGEN å prate med. Men sier du, hvorfor gikk hun ikke fra han? Hun elsket han med hele sin sjel, slik som så mange kvinner og menn gjør. De elsker!

Jeg ble kjent med denne kvinnen via telefonen og jeg fikk et innblikk i hennes liv og vi pratet og pratet. Hun kom seg til slutt ut av forholdet. Inn i et nytt forhold, men hun har fortsatt kontakt med sin eks for han vil ikke gi slipp. Det er meg hun da ringer for å prate av seg.

Jeg har fulgt hennes liv gjennom mørke stunder, sorg, fortvilelse og glede. Det som for meg er det viktige i denne historien jeg nå deler (med hennes samtykke) er at mennesker som meg og mine kolleger også gjør så mye mer enn å være medium, spådamer og hekser – vi er medmennesker som en kan prate med og føle seg trygg på.

Vi har ikke taushetsplikt, men kundene er anonyme, og vi har en yrkesetikk som gjør at vi holder munn om det som det blir pratet om. Jeg kunne i egenskap av medium advare henne når det nærmet seg en ny runde med kaos, blåmerker og et hjem i tusen biter. På den måten klarte hun å bli sterkere psykisk i de periodene. Hun klarte å sette på seg et ansikt og et skjold så han aldri kunne nå hennes sjel med sine slag og spark.

Han var kanskje den største kjærligheten i hennes liv, men også den mest destruktive.
Slik er det i vanlige hjem også. Det er vold, det er alkohol og misbruk. Det er en angst en ikke kan dele med noen. Da trenger en et øre, noen som kan lytte. Gi trøst, råd eller rett og slett si – du klarer dette. Du er sterk og du gir ikke opp deg selv.

De samtalene setter seg i sjelen og en glemmer de aldri, aldri. Den kvinnen lever i meg og tankene mine hver eneste dag. Men hun visste hva kjærlighet var, angst, fortvilelse, ensomhet og frykten for alt.

Men hun visste også hun hadde styrken, at hun kunne klare dette. En dag elsket hun seg selv høyere enn han og gikk. Selv om han alltid vil være med henne, i hennes hjerte, tanker og mareritt – men også i rommet for kjærlighet.

Husk fasade er en ting, men bak det perfekte finnes ofte en verden som er fylt av fortvilelse, angst og knuste sjeler. MEN en sjel kan reddes, hjerter kan bli hele igjen så lenge noen kan lytte uten å dømme.

Klem fra Jannike