06/21/2024

Hva er en empat

De fleste empater vet ikke selv at de er det. Empater har evnen til å ta inn og føle andres følelser veldig sterkt og det føles som det er empatens egne følelser.

Et eksempel er at en våkner og er i godt humør, går en tur i parken og kommer hjem – humøret er forandret og en er irritert, sliten og amper. Det er ingen grunn til dette en er klar over selv, men det kan ha vært mennesker i parken som har vært i dålig humør og empaten har plukket det opp.

Vi mennesker liker å være rasjonelle og vil ofte ta dette for å være hormoner, eller at en har humørsvingninger på grunn av medisinske grunner.

Trives best i eget selskap

En empat liker ikke å være på steder med mange mennesker enten det er selskaper, kjøpesenter og store folkesamlinger. Det er en veldig enkel grunn til dette og det er støyen, det er som tusen stemmer i hodet og alle prater ulike språk. Totalt kaos.

Noen kan få angst og panikkangstanfall. Hodepine og en føler seg generellt sliten og utmattet. Derfor er det vanlig at empater trenger å isolere seg og ha en god del alenetid.

Mange vil si at vi som er empater er sære, følsomme eller overfølsomme. Jeg liker å være alene og lade opp batteriene, jeg føler meg ikke ensom eller alene. For meg er det luksus å få lov å dra meg tilbake.

Gå på eggeskall

Noen ganger føles det som en går på eggeskall, fordi en føler av andre menneskers følelser og sinnsstemninger og det er ikke alltid like hyggelig. Det å gå å vente på bråk eller drama er ikke noe en liker. Det er mange empater som er fredsmegleren i familien eller vennegjengen. En ønsker fred og ro.

Mange empater tar ansvar for andres følelser

Fordi empater kan sanse andres følelser, vil empater føle ansvar for hva andre føler. Empaten vil da gjøre alt i sin makt for å hjelpe og fikse andres problemer.

Nei, det vanskelige ordet

Empater kan ha vanskelig for å si nei, fordi de føler andre menneskers forventninger langt inn i kropp og sjel. Sier empaten nei, så vet han at den andre vil kunne bli sint, lei seg og skuffet og det kan være krevende å håndtere.

Fysiske empater

En del empater kan kjenne andre menneskers fysiske smerter og problemer. Dette kan være vanskelig for før empaten forstår at det ikke er MINE smerter, min vonde arm eller min hodepine, så vil empaten tro at han eller hun er syk. Det tar tid og erfaring å skille mellom hva som er mitt og ikke mitt. Det er nok en lærekurve mange empater må gjennom på godt og vondt.

En gave eller en forbannelse

Dette er mine personlige meninger, men det være en empat er både en gave og en forbannelse. Det henger for meg sammen med det å være klarsynt og medial. Jeg liker ikke at mennesker tar på meg for da ser og føler jeg alt som er inne i de både fysisk og psykisk.

Derfor har det å arbeide over telefonen vært en gave. Jeg kan hjelpe andre, men jeg får også en distanse og det er lettere for meg å skru av denne såkalte gaven.

Empater bruker å være gode mennesker, akkurat slik som alle andre. Det er bare at en har kontakt med sitt indre og andres indre, energier og alt jeg ikke har ord for. På den måten vil en bli litt utenfor fordi en må ta vare på seg selv.

Jeg tror ALLE har noen form for empatiske gaver, det kalles medmenneskelighet, innlevelsesevne og EMPATI – noen har bare litt mer og noen ganger for mye av det.

Derfor er det viktig å prate om det, lære å styre det på en måte som gjør at en ikke selv blir syk og utslitt av alt rundt seg. Jeg har funnet måter som fungerer for meg. På den måten ble det som til tider var en forbannelse en uendelig stor gave som jeg mer enn gjerne deler med andre.

Klem Jannike.