05/23/2024

Jeg får ikke sove!

Jeg vet jeg ikke er alene om det. Søvnløshet er en meget nær venn i mitt liv. Jeg vet jeg ikke er alene for snakker jo ofte med mange av dere om dette med søvn, hvile, drømmer og alt slikt.

Søvnløshet er også et alvorlig og viktig tema. Det er mange som har problemer med å sove, noen sover lite og noen sover for urolig til at de klarer å få hvile i kropp og sjel.

Sovemedisiner? Jo, klart som en nødløsning. Jeg tror at i perioder en ikke klarer å sove bør en gå til legen og få et svar på hvorfor en ikke sover. Det er mange grunner til det.

Jeg lister opp noen, jeg tror du kjenner deg igjen i en del her: 

 • Bekymret for økonomi
 • Bekymringer i forholdet
 • Stress på jobben
 • Sykdom, enten selv eller noen man er glad i
 • Angst
 • Overtrøtt og stresset
 • Tanker som en burde ha bearbeidet, men ikke klarer å finne ord på
 • Stress som har satt seg i kroppen så en ikke klarer å hvile
 • Ensomhet
 • Redd for noe eller noen
 • Sorg
 • Savn
 • Lengsel
 • Barn som holder en våken
 • Ansvar for noen som er syk
 • Redd for mareritt

Listen kan være uendelig lang. Jeg vet hvordan jeg har det, jeg sliter ofte med å sove, det kan være tanker som blir til tanketroll, ubegunnet angst fordi jeg er overtrøtt og da overtolker. Natten er grusomt lang når en ikke får sove. Jeg syns verste tiden er mellom 3-4 hvorfor kan jeg ikke gi et godt svar på, men det er som om alt som er vanskelig blir verre da. Det har flere jeg har snakket med også sagt.

Leste et sted hva som var anbefalt søvn: 

Søvnlengde i denne sammenheng betyr tiden du faktisk sover, ikke inkludert tiden du tilbringer i senga. Ekspertpanelet har kommet fram til disse inndelingene og anbefalingene:

 • Nyfødte (0-3 måneder): 14–17 timer (Mindre enn 11 timer og mer enn 19 timer er ikke anbefalt)
 • Spedbarn (4-11 måneder): 12–15 timer (Mindre enn 10 timer og mer enn 18 timer er ikke anbefalt)
 • Småbarn (1-2 år): 11–14 timer (Mindre enn 9 timer og mer enn 16 timer er ikke anbefalt)
 • Førskolebarn (3-5 år): 10–13 timer (Mindre enn 8 timer og mer enn 14 timer er ikke anbefalt)
 • Skolebarn (6-13 år): 9–11 timer(Mindre enn 7 timer og mer enn 12 timer er ikke anbefalt)
 • Tenåringer (14-17 år): 8–10 timer (Mindre enn 7 timer og mer enn 11 timer er ikke anbefalt)
 • Unge voksne (18-25): 7–9 timer (Mindre enn 6 timer og mer enn 11 timer er ikke anbefalt)
 • Voksne (26 – 64): 7–9 timer (Mindre enn 6 timer og mer enn 10 timer er ikke anbefalt)
 • Eldre (65 år+): 7–8 timer (Mindre enn 5 timer og mer enn 9 timer er ikke anbefalt)

Jeg burde sove mellom 7 og 9 timer, jeg kan med hånden på hjertet si at jeg husker ikke sist det skjedde. Jeg har et godt liv, glede, gode venner, familie og en jobb jeg elsker. Men søvnen og jeg vil ikke være venner.

Jeg har funnet metoder som gjør at jeg kan hvile selv om jeg ikke får sove:

 • En lang gåtur eller løpetur på kvelden før sengetid
 • Ikke mat noen timer før sengen, men alltid drikke på nattbordet
 • Meditasjon enten med eller uten musikk
 • Lese og så «dagdrømme»
 • Konsentrere meg om kroppen min og la del for del slappe av
 • Legge planer som gjør meg glad
 • Healing

Dette hjelper noe. En ting er sikkert, jeg liker ikke å ligge og vri meg i sengen. Da står jeg heller opp. Det skal være positivt å være i sengen, ikke negativt og ubehagelig.

Da pussler jeg på, kanskje jeg skriver litt, jobber litt eller leser. Noen ganger går jeg turer når jeg ikke får sove, prøver å finne de positive tingene å tenke på.

Jeg kjenner meg selv veldig godt, både mine positive og negative sider. Jeg vet hva som er ubegrunnet uro og hva som er ekte uro. Det er viktig å ta de rundene med seg selv for å finne svar.

Sliter du med å sove så ring gjerne, vi har mange gode råd å komme med, men du skal også ta en prat med legen din og se om det er hjelp å få, ikke nødvendigvis piller, men det å finne årsaken for ofte er det psykisk og da er det noe en må arbeide med.

Jeg hører folk snakker om at de er A eller B mennesker. Jeg tror jeg er et D menneske. Lite søvn, mye glede, men for trøtt innimellom, og da tenker jeg energi skaper energi, men batteriene må lades. Da blir det en av tingene jeg skrev om litt lenger opp.

Glem ikke at det som føles som et lite problem i dagslys kan føles som et fjell på dagen, så ikke tro alle de tanker du får om natten, tenk heller at du skriver de ned i en dagbok, eller leser de inn og så ser du over de når du er uthvilt.

Tenk på at du får en melding fra noen en morgen du ikke har sovet, har du tenkt på at du leser den ut fra det energinivået du er på? Da kan noe som er positivt føles som en anklage, avvisning eller rett og slett få en ut av ballanse.

Søvn er viktig. Som jeg skrev i lenger opp her så kan vi mediale hjelpe også med dette.

Lære deg  enkel meditasjon, gi deg healing eller rett og slett være her slik at du har noen å prate med om det som er vanskelig.

Både kropp, hjernen og sjelen trenger søvn for å fungere som de skal. Så ta vare på deg selv og PRØV å finne ut hva du kan gjøre for å få sove.

Skriv gjerne  kommentarer om du har noen gode tips og råd, for vi er mange i samme søvnløse båt for å si det slik. Og mange skal fungere på dagtid også, jobb, barn, familie, skole eller andre aktiviteter – så kanskje vi skulle prøve å hjelpe hverandre med gode tips ?

Livet er hardt nok om en ikke skal få nok hvile.

Bilderesultat for dreams

Så håper du har hatt en god natt våken eller sovende og at dagen blir fin, eller så bra som den kan bli!

Klem Jannike