06/25/2024

Vinter og mørke

Det går mot lysere tider hørte jeg min gode nabo si i dag. Jaha, tenkte jeg du har jo rett. Det føles bare ikke slik når det er mørkt fra tidlig om ettermiddagen til langt ut på formiddagen.

Dagene er grå med snø eller regn. Det er mange som ikke klarer å tenke at det går mot lysere tider hverken ute eller inne.

Butikkene er fylt av julepynt, lys, pepperkaker og det renner over av glade reklamesnutter på tv. Det er snart julesanger i alle butikkene også.

Advent har mange hoppet over og julen er slått sammen med adventstiden. Dette gjør ting mer koselig for de som har alt bra fra før og tusen ganger vondere for den som sliter.

Bilderesultat for christmas

Jeg snakker med mennesker hver eneste dag som gruer seg til nok en jul alene, en jul med minner og savn. En jul hvor barna kanskje for første gang er hos mor og far, eller første julen etter at en de elsker har gått bort eller etter en skilsmisse.

Det er mange som ikke har råd til dyre julegaver, flotte antrekk til juletrefester, knapt nok til mat på bordet. Nei, det er ikke 1017 det er år 2017, men det er store sosiale forskjeller mellom mennesker.

Kjøpepresset starter tidligere og tidligere. Det å være mor eller far i  en slik situasjon er vondt.

Det er vondt å være Bestemor alene i julen også. Familer som har konflikter og er splittet.

Jeg tenker mye på dette. Jeg har gjennom livet jobbet mye i Julene og innen yrker hvor en får se livets skyggesider. Hva som foregår når det er dager mange gleder seg til, når det er høytider.

Jeg sier ikke at en ikke skal glede seg til julen og alt den har med seg. Jeg vil ikke drepe julegleden hos noen, men bare at alle skal vite og tenke på at det er ikke alle som gleder seg til jul.

Her på spåtelefonen er vi hele julen, vi blogger, vi er på facebook og Instagram. Vi er her på mange måter.

Jeg vet at både jeg og mine kolleger sender ut healing, lys og kjærlighet til alle som trenger det hver dag, men at slike tider så er vi nok ekstra skjerpet for vi har jo alle jobbet i ulike yrker, kjenner mange mennesker og sett mye. Mange har også selv opplevd mye vanskelig gjennom livet. Derfor er vi ekstra med når det er  denne tiden av året.

Mørket og vinteren i seg selv kan være tung og vond. Når så sorg og savn – problemer av alle slag kommer over en nærmere julen da «alle» er lykkelige så tenker vi ekstra på de som ikke er det.

Og husk både du og jeg kan gjøre noe.

Det er ikke en av oss som ikke vet om noen som har et problem, det kan være en nabo vi vet har det vanskelig. Kjøp en boks pepperkaker og en liten blomst og heng på døren fra Julenissen, eller det kan være nok med et koselig julekort. Du behøver ikke engang skrive hvem det er fra. Det er faktisk TANKEN som teller og det å gjøre det lille en kan!

En stor takk til alle frivillige som hjelper til under høytider og bruker enormt med tid for å hjelpe andre. De fortjener en rose hver og en av de mange, mange som stiller opp! Så jeg er ydmyk ovenfor mennesker som hjelper fra bunnen av sitt hjerte. Det sier så mye om deres sjel, tanker og måte å være på! Tusen takk for at akkurat DU og DU og DU og alle dere finnes!!

La oss bruke kreativiteten fremover og finne på noe for en fremmed hver.

Som sagt – det behøver ikke være noe stort. Vi skal spre lys i mørket alle som en, så kanskje denne mørke tiden blir lysere for alle?

Hva tror du? Og kom gjerne med kommentarer.

En førjulsmørk klem fra Jannike.