06/25/2024

VALENTINSDAGEN 14 FEBRUAR – FEIRER DU DEN ?

Først litt fakta hentet fra ulike kilder og til slutt min mening om denne dagen og andre dager. Jeg regner med at en del er uenige og noen er kanskje enige. MEN det er slik det skal være, for å lære noe nytt og utvikle seg selv så må en også møte meninger som en ikke er enig i selv. Kommenter gjerne og si hva du mener !

 

Valentinsdagen har i engelskspråklige land tradisjonelt blitt feiret med blant annet kjærlighetsbrev eller -hilsner. Bildet viser et amerikansk valentinskort med tegneseriefiguren Buster Brown, tegnet av Richard Felton (1863-1928)

Fransk bokillustrasjon fra 1300-tallet som viser den hellige Valentin og hans disipler.
Valentinsdagen (engelsk: St. Valentine’s Day), også kalt Alle hjerters dag og Kjærlighetsdagen, er en dag som feires 14. februar, og er en feiring av kjærlighet og romantikk.

Feiringsskikken oppstod på slutten av 1500-tallet, og har antagelig opphav i folkelig tro på at fuglene begynte å pare seg på denne dagen. Et annet mulig opphav er som en overlevering av de romerske Lupercalia-festlighetene. Tidligere var dagen en festdag for to martyrer med navn Valentinus.

Valentinsdagen feires i engelsktalende kulturer og i Frankrike, men har i senere år også spredt seg til Skandinavia. I Norge ble det i 2015 omsatt valentinsdagsprodukter for anslagsvis 255 millioner kroner. Dagen markeres ved kjøp av gaver og sending av kjærlighetsbrev eller -kort, ofte anonymt, og har således fått et kommersielt preg. I Ghana har turistmyndighetene omdøpt dagen til «den nasjonale sjokoladedagen» for å gi dagen et bedre rykte, og øke etterspørselen etter ghanesisk sjokolade

Opprinnelsen
Valentinsdagen kan ha røtter i romersk feiring av gudinnen Juno, som representerte kvinner og ekteskap, og starten på Lupercaliafestivalen, en fruktbarhetsfest som begynte 15. februar. Den kristne feiringen av Valentinsdagen var opprinnelig en liturgisk feiring til minne om en eller flere tidlige kristne helgener med navnet Valentin eller Valentinus. Det finnes minst to, en prest og en biskop. [4] Senere, fra høymiddelaleren, er romantiske konnotasjoner lagt til og forskjellige beretninger om martyrer med navnet Valentin er oppstått. Den mest kjente legenden gjelder en biskop som skal ha virket under den romerske keiser Claudius II Gothicus, ca. 270 e.Kr. Den sier at Valentin ble fengslet fordi han viet soldater og ikke avsverget seg kristendommen, slik Claudius forlangte. Før han ble henrettet, skal Valentin så ha skrevet et avskjedsbrev til sin kjære Julia og undertegnet med «… fra din Valentin». Valentin skal også ha helbredet datteren til sin fangevokter, Asterius.

Kommersialiseringen
I England utviklet dagen seg fra 1700-tallet til en anledning for å uttrykke kjærlighet gjennom gaver som blomster og konfekt samt valentinskort. På 1800-tallet overtok masseproduserte kort stadig mer for håndskrevne. Blant symboler som er mye brukt denne dagen er duer, hjerteformen og den bevingede kjærlighetsguden Eros.

I USA har kommersialiseringen av dagen kommet svært langt. De mest populære valentinsgavene her er søtsaker, blomster, middager på utesteder, smykker og klær. I USA selges i 2015 valentinsprodukter for anslagsvis 18,9 milliarder dollar (ca. 144 mrd. kr)

Fortsatt uviktig i Skandinavia
28. november 1887 kunne en annonsør i Aftenposten tilby subskripsjon på romanen St.Valentins Dag av Walter Scott[6]. Det skulle likevel ta lang tid før dagen i nevneverdig grad ble markert i Skandinavia. Den er ennå ikke noen etablert og spesielt utbredt tradisjon. I 1998 utgav imidlertid Posten et eget valentinsfrimerke, og i 1999 gjentok de suksessen ved å utgi et tilsvarende frimerke (valør kr 4,00) i 4 mill. eksemplarer[7]. Senere har også andre kommersielle aktører og handelsstanden[8] satset millioner for å promotere dagen og gjøre den viktig også i Norge. Tilsvarende tendens er sett i Sverige og Danmark. Ifølge en undersøkelse fra 2004 visste ikke 70 prosent av norske menn når valentinsdagen var, mens 70 prosent av kvinner visste svaret.

I 2010 hadde dagen fått en viss popularitet i befolkningen, i størst grad blant dem som levde i parforhold. Hver tredje person i et forhold sa at de skulle markere valentinsdagen ved å sende sin kjæreste eller venn en hilsen, gave eller annen oppmerksomhet.[10] I Norge var altså status at nærmere 70 prosent av dem som er i parforhold ignorerer valentinsdagen.

I en norsk undersøkelse fra 2015 med 1 000 respondenter mellom 18 og 70 år mente 73 prosent av de spurte at dagen ikke er en viktig merkedag.

 

**********************************************************************************************************

MIN PERSONLIGE MENING: Kjærlighet er noe som skal vises hver dag, dette har blitt en patetisk kjøpefest hvor en skal vise verden sin lykke i penger og ting.

Kjærlighet er personlig og det skal vises i handling og ord hver dag, ikke samles opp til en dag som dette.

Dager som er viktige for meg er : Forlovelsesdagen, da en gav sitt ja. Gifter en seg så er det en viktig dag en feirer. IKKE nødvendigvis med gaver, men god mat og bare nyte hverandre. Dødsdagen til de jeg har elsket og mistet.

Fødelsesdager og jul er også viktig for mange.

Jeg feirer ikke jul slik som alle andre, men jeg liker å gi bort små gaver, det er ikke prisen som teller, det er tanken bak. Jeg liker ikke kjøpepresset og det at alt skal være dyrt og helst mye dyrere enn det folk har råd til.

Tenk på en alenemor eller far som sliter med å få det til å gå rundt. «Alle andre» barn får ekstremt dyre gaver og du har ikke råd. Det er lån, overtrekk på kredittkort og et økonomisk kasos en ikke kommer ut av.

 

Gaver kan en gi hele året, små ting som lyser opp hverdagen.

Har du tenkt på hvor mye glede en bukett blomster du selv har plukket kan gi den gamle naboen som ikke lenger kommer seg ut i naturen? Eller du baker og lager litt ekstra og deler med noen du vet kanskje ikke har tid, ork eller penger til slikt?

Tid er også en gave.

Bruk tid sammen med de du er glad i, bor du langt unna så er verden kommet så langt at en kan ringe gratis på skype eller andre apper og programmer. Jeg har også en del meninger om morsdag, farsdag og andre dager som jeg mener handelsstanden har hauset opp til kjøpefester bare for å få folk til å handle. Samme gjelder 31 oktober, Halloween. Jeg synes det er ok, men hvorfor skal en ha inn en haug med dager som en ikke trenger. Black friday som varer en måned snart og andre høytider de fleste fra USA med et mål for øyet – tjene penger.

 

Ja, jeg er for at en skal sette pris på mennesker!

Mor, far og andre, men kanskje en skal gjøre det litt oftere og på en annen måte ? For meg er disse «merkesdagene» blitt dager til ettertanke og jeg lager kanskje litt ekstra god mat bare for å kunne hygge seg i hverdagen, men en kan bruke dagene sammen. Ikke legge lista så høyt at en blir skuffet. Livet er ikke som i reklamen eller på film. Blir du lykkeligere av et smykke og en blomst til 500 kroner i dag fordi det er «pålagt» ? Eller ville du blitt gladere om din kjære kom hjem en vanlig onsdag med en blomst og et kyss bare fordi han eller hun hadde lyst ?

 

Kanskje alle dager, hverdagen burde være en psykisk og fysisk «Alle hjerters dag» hele året, hvert år – hele livet.

Jaha sier du, jeg er singel. Ja, svarer jeg da – da skal du ikke glemme å elske deg selv og faktisk være god mot deg selv også. Det å kunne nyte eget selskap, lage seg god mat, tenne lys og ha en romantisk middag for seg selv er faktisk en god opplevelse og jeg tror også en viktig en.

 

 

For elsker du ikke deg selv kan du ikke elske noen andre heller.

MEN jeg respekterer de som ønsker å feire den og gratulerer de med dagen i dag, håper den blir som du ønsker og drømmer om.

Det triste er at mange har forventninger som ikke blir innfridd og er lei seg på en dag som denne. Dagen kan være sår for en del, særlig unge som ser at «alle andre» har en date, får gaver, blomster og kort når de selv kanskje ikke får det.

Men jeg gratulerer også de av oss som ikke feirer den, fordi som sagt – hverdagen er for meg og mange andre de viktige dagene, og dager som denne er dager jeg og mange med meg bruker til ettertanke.

Det er ulike typer kjærlighet, men det er kjærlighet. 

 

 

Vis respekt, lojalitet og elsk 365 dager i året – hvert år – hele livet!

Jeg vet det ikke er lett, alle forhold møter motbakker, sorg og problemer. Skilsmisser, ulykker og dødsfall. Det er mange ting som skjer i de tusen hjem som aldri kommer frem.

Mange lever i forhold fylt av angst, mishandel, misbruk av alkohol eller andre substanser. Det kan være problem med familiemedlemmer, barn, foreldre, søsken, besteforeldre, tanter og onkler.

Miksen av dine, mine og våre barn, ekser som lager problemer og bonusforeldre som tar litt vel mye kontroll.

Det er sykdom og det er trøbbel i alle former og farger. MEN til tross for alt dette så mener jeg at hver dag kan en finne noe å elske, noe som gjør en glad. Det kan være noe så enkelt som å se solen skinne, en vakker blomst. Et bilde eller et godt minne. En tanke som får deg til å smile.

 

 

Mange føler også stikk av sjalusi slike dager.

Gi slipp på den, for det er du som plages mest av den følelsen og den kan skape problemer som egentlig ikke er problemer. Og hva er sjalusi ? For meg er det bunnet i usikkerhet og ofte at en har brent seg før en gang eller flere og ikke klart å bearbeide det. Kanskje det er en fin Valentinsgave å gi seg selv – tid til å ta vare på seg selv og ha det godt – for så å kunne dele det med verden og de en ønsker å vise sin kjærlighet.

 

 

Kjærlighet er viktig og for meg det som gir livet mening, håp og troen på menneskeheten. 

 

Klem fra Jannike.