06/25/2024

Gratis ting du og barna kan gjøre

Penger, de evige pengene.. Det er trangt i mange lommebøker og tomme bankkontoer rundt om, men det er ting du kan gjøre sammen med ungene som er gratis. Her kommer noen ideer og jeg har 1001 til!

1: Tur med lommelykt i skogen

Foto: PrivatDette er en aktivitet som ikke koster en eneste krone, spørsmålet er bare om barna har tålmodigheten til det. For barn blir ofte sett på som kravstore når det kommer til aktiviteter, men tur med lommelykt falt virkelig i smak. Ikke visste vi helt hva vi lette etter, ikke visste vi helt hvor vi gikk, men det var en sliten og glad gjeng som entret stuen etter en lang tur. 

2: Tur i akebakken

Denne trenger strengt tatt ingen forklaring, for barn elsker å ake. Selv om aktiviteten er gratis, er det ingen som klager på en aketur. I hele to timer kjørte de opp og ned bakkene med et stort smil om munnen. Alt i alt, selv om jeg og mor ble stående og hutre litt med kalde føtter, var det absolutt en fin aktivitet for barna. Her gjelder det som forelder å kle seg godt – eller bli med på akingen – for denne leken vil ikke barna legge fra seg med det første. Stor anbefaling for tur i akebakken.
Barnas terningkast: 6

3: Trolldeig

TROLLDEIG: Tim Leander og Karen Emilie syns trolldeig er gøy. Foto: PrivatJo da, du har helt rett. Trolldeig er ikke helt gratis å lage, men om du har vann, mel og salt liggende, er det nesten gratis. Det vil være mye billigere enn en tur i svømmehallen, for eksempel, og barna får stor glede av dette. Man kan også lage gaver, noe som igjen vil være et mye billigere alternativ enn å måtte kjøpe gaver til alle besteforeldre. 
Barnas terningkast: 6

Gratis julegaver!

Det er faktisk ikke nødvendig å ta opp lån og tømme kontoen for å gi bort julegaver heller. Det kan være koselig å få noe som er gratis også gaver fra hjertet er noe som en setter pris på!

15 tips til helt gratis julegaver

Her er tipsene til kostnadsfri julegavehandel. Obs: Også godt for samvittigheten og klimaet!

20191205 Juleinnsamlingen 2019 - Melhus kirkelige fellesråd

Er lommeboka tom, eller byr det deg imot å gi venner og familie saker og ting som de kanskje ikke har bruk for – bare for å ha noe å pakke inn?

Både finanskrise og klimasnakk kan gjøre det fristende å satse på en julegave som er litt annerledes enn de gjennomsnittlige. Bare fantasien og motet ditt setter grenser.

Gi bort en tjeneste

Å gi et gavekort på en tjeneste du selv kan utføre, har du sikkert hørt om før. Mulighetene er mange: Barnepass til foreldreparet som aldri har tid til hverandre, massasje til kjæresten eller husvask til en som alltid klager over at han eller hun ikke rekker over alle hverdagslige gjøremål

Men hva med en tjeneste som forplikter litt mer enn 20 minutter eller en kveld?

TIL FAR: Alle har vel et familiemedlem som ikke er på nett. Gi bort et kurs, da vel! Leser du denne artikkelen, kan du mer enn en som ikke kan noenting. Opprett en gmail-, MSN- eller Facebook-konto – eller alle – i mottakerens navn, print ut papiret og pynt konvolutten som du legger under juletreet. Lov at du tar vedkommende i lære fram til han eller hun kan manøvrere gjennom nettjungelen på egen hånd.

TIL SOFAGRISEN: Kjenner du noen som alltid sier «Ja, jeg skulle beveget meg mer…»? Gi bort et gavekort på 45 minutters rask gange hver tirsdag klokken 20. Alt er lettere når man har noen å gjøre det sammen med.

TIL RØYKEREN: Noen du kjenner som har røykeslutt som nyttårsforsett? Du kan ha skulderen vedkommende trenger å gråte på ved første sprekk. Og kanskje det kan være greit å ha noen å ringe til, eller besøke, når røykesuget melder seg? Fungerer for de fleste nyttårsforsetter.

TIL DEN ENSOMME: Har du en venn eller et familiemedlem som akkurat har flyttet til samme sted som deg? Gi et sosialt gavekort (krever at du liker vedkommende). Si at du tar med han eller henne på de ti neste sosiale sammenhengene du deltar på. Nye vennskapsbånd kan bli skapt allerede før januar er over.

TIL NABOEN: Holder du en eller flere papiraviser? Del med den som bor nærmest det neste året. Etter at du har lest den selv, kan du legge den i naboens postkasse. Sparer trærne, økonomien og sprer kunnskap og viten.

Gi bort engasjement

TIL DEN SOM HAR NOK: Det er populært å gi «kjøpe» geiter, avlinger og annet til familier i områder som har mindre enn vi har i Norge. Ta den helt ut, og få mottakeren til å betale selv. Finn en organisasjon du tror på, og fyll inn gavemottakerens navn og foreslå et beløp på et skjema med kontonummer. Gi en enklere vei til å gi!

TIL DEN SPREKE: Mange idrettslag har dugnad under butikkenes vareopptellinger i januar. Meld deg frivillig for et av dem, gjerne i mottakerens lokalmiljø, og lag et fint gavekort hvor du forteller om hva du skal gjøre.

TIL ORGANISASJONSMENNESKET: Si at du stiller én time hver uke til gratis innsats for organisasjonen mottakeren er medlem i.

Har DU noen gode tips til gratis gaver?

klem Jannike!