06/23/2024

Livsløgn

Det er så uendelig mange former for løgn, de små fine i hverdagen, som gjør at vi kan gi et speilbilde av det lyset vi ønsker andre skal se oss eller våre liv. Lyver du for meg, deg selv eller er det en totalt livsløgn?

Løgner, vi har alle lært at det å lyve er stygt. Det som er når en skal være helt ærlig er at vi alle lyver i mer eller mindre grad. Det kan være de små tingene eller en hel livsløgn.

Jeg lyver. HVA?! Jo, faktisk gjør jeg det. Det kan være at venner spør som noe og jeg vet at svaret ville såre mer enn det en liten løgn gjør. Jeg kan også lyve når jeg ikke har det bra med meg selv og får en invitasjon til en middag eller noe annet jeg ikke har lyst til.

Det er disse hvite løgnene som jeg tror er en del av det sosiale spillet og som gjør at vi har filter. Det å fortelle en grov løgn ville jeg ikke ha gjort.

Det er mange som lyver om mer eller mindre alt. Det kan være små ting som en ikke ser poenget med å lyve om, hva en har spist til middag eller hva ting koster.

Det alvorlige er når noen lyver og det skader andre og den som forteller løgnen. Det å være utro, det å spille på nett eller kanskje til og med finner på en historie om hvem de faktisk er.

En livsløgn. Det er noen som sier at tar du fra mennesket livsløgnen så tar du fra de livet. Det er jeg uenig i. Virkeligheten kan såre her og nå, men i det lange løp er det bedre å vite sannheten.

Hva syns du?

Klem Jannike