07/23/2024

Kjæledyr er bra for deg

Å skaffe seg kjæledyr, om det er katt, hund, marsvin eller et annet dyr, er en avgjørelse man bør tenke nøye gjennom.Dyr trenger omsorg og kjærlighet, akkurat som oss voksne. Derfor bør du vurdere om du har god nok plass, nok tid og lyst til å ha et kjæledyr.


1. Gjør deg mindre stresset

Å eie et kjæledyr kan ha flere helsemessige fordeler for deg. Faktisk er det slik at forskning viser at hvis du har et kjæledyr, er du mindre utsatt for stress og depresjon, det skriver Byas. At kjæledyret tar oppmerksomheten din kan distrahere deg fra en hektisk og travel hverdag, og sørge for at du får litt hvile og noe annet å sysle med.

2. Du får trening

Som nevnt krever jo dyr oppmerksomhet. Hvis du har en hund, må du regne med å ta den med ut på tur et par ganger om dagen. Dette gjør at du kommer deg ut i frisk luft og får beveget deg. I tillegg kan jo en hund være en god treningskompis. En studie viser at hundeeiere har 55 til 77 prosent større sannsynlighet til å få nok fysisk aktivitet enn de som ikke har hund.

3. Mindre ensom

Det sier seg jo selv at man blir mindre ensom når man får en levende skapning til i husholdningen. Man får litt mer selskap ved å ha et kjæledyr, noe som er med på å motvirke ensomhet. I tillegg er det slik at ved å eie en hund har man større mulighet til å bli kjent med folk i nabolaget og ellers i byen, enn hvis man ikke har hund. Det viser en studie fra 2015.

4. Du lever lengre

«Hunden er menneskets beste venn» har du kanskje hørt. En undersøkelse av 3,4 millioner svensker i alderen 40-80 år har vist at hundeeiere lever lenger enn de som ikke har hund. Men også katter har en godt innvirkning på livet ditt. En studie fra USA har nemlig bekreftet at også katter er bra for heslsen din.

5. Du ler oftere

Å ha gode venner som får deg til å le er viktig. Men også dyrene har en innvirkning på dette. De som eier både katt og hund, og hundeeiere generelt, lo flere ganger i løpet av en dag.